Şüphesiz ki yılın çoğu günleri insanlar için ortak özel anlamlar ifade etmektedir. Ve bu günlerden bazıları dünya üzerinde büyük ilgi uyandırır. Sevgililer günü, anneler günü, babalar günü vs. örnek olarak verilebilir.
Bu özel günlerden birisi ise dünya üzerinde özellikle genç insanlar tarafından azımsanmayacak kadar ilgi gören 1 Nisan yani dünya üzerinde şakalaşma günü olarak bilinen gündür.
Peki büyük derecede ilgi gören bu 1 Nisan gününün anlamı nedir?
Dünya üzerinde 1 Nisan’ın ortaya çıkışı ile ilgili pek çok efsane mevcut. Her millet, her kültür geçmişteki yaşadıklarına göre 1 Nisan gününü farklı yorumlamıştır. Kimilerine göre 1 Nisan mutluluğu şakalaşmayı ifade ederken; kimilerine göre ise 1 Nisan hüzünü ve hileyi anımsatmaktadır. Dünya üzerinde 1 Nisan ile ilgili en çok kabul gören 2 tane teoriyi sizinle paylaşmak isteriz.
Fransızlara göre 1 Nisan:
1564 yılında Fransa kralı IX Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önce Avrupada yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX Charles’in bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan’da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a bütün aptalların günü adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Devamında da bütün dünyaya yayıldı haliyle.
Müslümanlara göre 1 Nisan:
15. yüzyılda Haçlı ordusu İspanya da bulunan Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatma altına alır. Bu kuşatmada kış ayı olması sayesinde kale korunabilmektedir. Haçlı ordusu komutanı durumu anlar ve taktik değiştirmeye karar verir. Komutanın yeni taktiği hilelerle doluydu. 31 Mart gecesinde kalenin önüne geçti ve bir eline hristiyanlığın dini kitabı İncil’i diğer eline ise Kuran-ı Kerim’i aldı. Ve bağırmaya başladı..
”Şu iki kitap üzerine yemin olsun ki eğer kaleden çıkar ve ordumuza teslim olursanız size zarar vermeyeceğim.”
Müslümanlar zaten ellerinde imkan olmadığı için anlaşmayı kabul ettiler. Ertesi gün 1 Nisan da Haçlı ordusu komutanı bütün müslümanların öldürülmesi için emir vermiştir. Müslümanlar ise dün verdiği sözü komutana hatırlattılar. Komutanın sözü ise ” Ben size o sözü dün akşam için verdim”. Ve orada bulunan tüm müslümanlar şehit edildi.
Bu olaydan sonra 1 Nisan müslümanlar arasında ”Hile Günü” olarak bilindi.