İnançları gereği teknolojiden ve modern dünyadan uzakta mütevazı bir yaşam süren Amişler adeta 17. yüzyıl ile 21. yüzyıl arasındaki bir bağ. 1600’lere dayanan hikayelerinde İsviçre’de yaşayan topluluk doğar doğmaz çocuğa vaftiz yapılasına karşı çıkıyor ve 18 yaşında inanmak istediği dini kendi seçmesi gerektiği görüşünü savunuyorlar. Katolik Kilisesi’nin hiç hoşuna gitmeyen bu durum sonucunda Mennocular adı verilen bu grup için bir insan avı başlatılıyor.
Yüzlerce Mennocu acımasızca öldürülüyor. Daha sonra Mennocular kendi aralarında bölünüyor ve Amişler, Mennocular ve Bretenler olarak üçe ayrılıyor. 18. Yüzyılda baskıların artması sonucu o dönemde insanlara dinsel özgürlük vaat eden ABD’ye göç ediyorlar.
Ufak bir kısmı Kanada da yaşayan topluluğun en yoğun olarak yaşadığı bölge Pennsylvania eyaletinin Lancaster kentidir.
Amiş topluluğunun ana dili Almanca olup 8. Sınıfa kadar okudukları okulda İngilizce eğitimi almaktadırlar.
18 yaşına giren Amiş çocukları dış dünyayı tanımaları ve diğer yaşamlar hakkında bilgi sahibi olmaları için “dolaşmak” anlamına gelen “rumspringa” denilen dönemde özgür iradeleri ile neyin doğru neyin yanlış olduğuna kendilerinin karar vermesi için özgür bırakılıyorlar. İsterlerse benimsedikleri yaşam tarzını yaşamaları için başka şehirlere yerleşebiliyorlar fakat %90 oranında geri dönüp Amiş toplumunun yaşam koşullarını benimsemektedirler.
10 Maddede Amişlerin Yaşam Tarzı :
- Kadınlar evlenene kadar siyah, evlendikten sonra beyaz eşarp takarlar
- Renkli veya desenli kumaşlardan elbiseler giymezler. Düz renk kendi diktikleri elbiseleri giyerler.
- Her köyde sadece bir telefon var ve sadece çok acil bir durum olduğunda kullanırlar.
- Hastalandıklarında tedavi olmak için hastaneye gitmezler daha çok ilkel tedavi tekniklerini uygularlar. Hastaneye gitmeleri gereken bir durum oluşursa bunu topluluk ile konuşup masrafları ortak havuz parasından temin ediyorlar.
- Traktör veya herhangi bir teknolojik tarım aleti kullanmıyorlar. 17.yy saban vb tarım aletlerini kullanırlar.
- Geçimlerini çocukluktan beri kendilerini geliştirdikleri marangozluk ve tarımdan sağlıyorlar. Ayrıca ürettikleri meyve sebzeleri pazarlarda satmaktadırlar.
- Doğumdan sonra çocukların vaftiz edilmesine karşı dururlar. 18 yaşına geldiğinde kararı kendilerinin vermesi gerektiğini düşünürler.
- Elektrik kullanmazlar. Akşamları mum ışığında geçirmeyi tercih ediyorlar.
- Devlete vergi vermiyorlar, askere gitmiyorlar ve sosyal güvenlikle ilgilenmiyorlar.
- Fotoğraf çekilmesini sevmezler. Misafirlerine bu konuda hassas olduklarını söylerler.
Kiminin yaşam tarzlarını yakın bulduğu kiminin eleştirdiği Amişler gayet sade, sıkıntısız, gözlerden uzak, kendi hallerinde benimsedikleri yaşam tarzını bozmadan devam etmektedirler.