Anasayfa / GENEL / Neden Felsefe Bilmeliyiz ?

Neden Felsefe Bilmeliyiz ?

Neden felsefe bilmeliyiz? Bu soru belki de felsefenin ilk ortaya çıkışından itibaren insanların en çok tartıştığı konulardan bir tanesidir. Ancak bu soruya yanıt bulmamız için asıl başlamamız gereken nokta, ‘Felsefe nedir?’ sorusudur. Felsefenin ne olduğu hakkında fikrimiz olduğunda onu neden bilmemiz gerektiğini, ‘normal hayatta ne işimize yarayacak bu?’ kalıbının aslında felsefe için geçerli olmadığını göreceğiz. O zaman başlayalım.

 

Eğer literatüre bağlı kalarak bir sözcük anlamı vermemiz gerekirse; felsefe, Yunanca’daki philia(sevgi) ve sophia(bilgi veya bilmek) kelimelerinin birleşmesinden oluşan ‘bilgelik sevgisi’ veya ‘bilgi sevgisi’ anlamına gelen bir kelimedir. Fakat bu tanım felsefe için yeterli midir? Hayır. Bilginin peşinden gitmek, onun arayıcısı olmak, onu sevmek ve ulaşmaya çalışmak aslında felsefenin asıl işlevidir. Bu yolda ilerlerken kelimenin tam anlamıyla ‘her şey’ bizim için bilgi kaynağı olacaktır, yeter ki bunu görmek isteyelim. Çünkü ‘her şey’ çıkarım sanatının bir parçası, çıkarım sanatı da felsefenin yapı taşıdır.

 

 

 

 

 

 

Bir bina inşa etmek istediğinizde kabaca baktığımızda hangi malzemeler gereklidir? Çimento,kum,demir gibi malzemeler olmadan inşa edeceğimiz bina ya ayakta kalmayacaktır ya da kısa bir süre ayakta kalıp yıkılmaya mahkum olacaktır. Biz insanları uzun süre ayakta kalmaya niyetlenen bir bina, felsefeyi de buna yardım eden malzemeler olarak düşünürsek esas cevabı bulabiliriz. Zaman zaman kendimize  ‘ben kimim?’, ‘neden varoldum?’, ‘amacım nedir’ gibi sorular sorarız ki bu soruları bazen çevremizdeki kişilere de yöneltiriz. Bu soruların cevabını bize verecek olan felsefenin kendisidir. Kim olduğunuzu, neden hayatta yer aldığınızı, amacınızın ne olduğunu sizin entelektüel birikiminiz cevaplayacaktır. Bu cevaplar sizi bir yola sokacak, bazen başarılar bazen başarısızlıklar almanıza neden olacak ve bir bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Felsefe sizi tam bu noktada başarısızsanız neden başarısız olduğunuza, başarılıysanız neden başarılı olduğunuz cevabına götürecek anahtardır. Günümüzde bilimler bu kadar ilerlediyse ve çeşitli yollarla bizlere hizmet ediyorsa bunun başlıca nedeni, bir felsefeye sahip olan kişilerin çabalarıyla olmuştur. Bu durumu bireysel anlamda düşündüğümüzde, felsefe bize bir amaç ve bu amaca gidecek yolların bilgisini verir ki bu da aslında bizim ‘biz’ olmamızı sağlayan en önemli etkendir. Felsefe bize ‘kendimizi bilmeyi’ ve buna uygun hareket etmeyi öğretir.

 

Öneri : Neden Albert Einstein Türkiye’ye Mektup Yolladı ?

[Toplam:3    Ortalama:4/5]

Hakkında Admin

Bunlar da ilginizi çekebilir

Alcatraz Adası ve Kaçılması İmkansız Alcatraz Hapishanesi

‘Toplum kurallarına uymazsan seni hapishaneye gönderirler.Hapishane kurallarına uymazsan seni Alcatraz’a gönderirler.’      Bugün Al …

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir